Cranio Ė sacraal therapie

Home
Kinesiologie
Bowen
Weerbaarheid
Orthomoleculaire voedingstherapie
Contact

Geschiedenis


De cranio-sacraal therapie is ontstaan uit de osteopathie. De Amerikaanse osteopaat W.G. Sutherland heeft het belang van het systeem onderkend en is verantwoordelijk voor de meeste technieken die tegenwoordig nog worden gebruikt. Onderwijs in de methode begon rond 1940, na 1985 vond er een explosieve ontwikkeling plaats door het werk van Dr. J. Upledger. Hij ontwikkelde ín tien stappen protocol, waarin hij systematisch een structurele beoordeling en behandeling van het lichaam beschrijft.

Door de opvallende resultaten en nieuwe technieken heeft de cranio-sacraal therapie zich ontwikkeld tot een zelfstandige therapievorm.

Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door bindweefsel. Dit bindweefsel kunt u zien als een soort laken waar de schedel, het ruggenmerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten, de bloedvaten en de zenuwen in gevouwen zitten. Beperkingen in het bindweefsel kunnen daardoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam. Dit betekent dat bijvoorbeeld nekklachten de oorzaak in de nek kan zitten, maar ook net zo goed ergens anders in het lichaam. Het bindweefsel geeft stevigheid en bescherming, maar zorgt ook voor beweeglijkheid. Om te kunnen leven moeten we vrij kunnen bewegen.


Cranio-sacraal systeem


Het cranio-Sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daar omheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van de schedel (cranium) en de wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel

Het ritme van het hersenvocht wordt gecreŽerd door een pompsysteem diep binnenin de hersenen. De botten van de schedel zetten uit, vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd, waarna het sacrum naar onder en vervolgens naar binnen roteert. Dit cranio-sacrale ritme uit zich als een uitdijende en inkrimpende golf die overal in het lichaam voelbaar is. We kunnen dit ritme beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Dit stelsel regelt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt. Daarmee is het cranio-sacrale ritme, naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van het lichaam.

Tijdens de behandeling kan een stillpoint optreden, een periode waarbij het ritme vrijwel stil ligt en het denken wordt stopgezet. De energie wordt dan onttrokken aan de hersenen en ingezet voor reparatie van het lichaam. Ook tijdens onze slaap kennen we stillpoint perioden waarin het lichaam zich hersteld.


Methode


Bij cranio-sacraal therapie worden niet de ziekten symptomen op zich behandeld, maar vindt een behandeling plaats van ďde cliŽntĒ. De behandelaar schenkt niet alleen aandacht aan de klachten, maar ook aan de mogelijke oorzaken ervan. Deze oorzaken kunnen van puur fysieke aard zijn, maar ook van psychische aard of een combinatie ervan. Om deze reden is het ook niet mogelijk om een standaardbehandeling voor een bepaalde klacht te geven.

Veelal wordt aan de schedel, de wervelkolom en het heiligbeen behandeld. Het ritme van het cranio-sacraal systeem is echter ook op andere plekken over het hele lichaam voelbaar.

De behandelaar zal de frequentie en kracht van het ritme op verschillende plaatsen ervaren, op deze manier worden bewegingsverstoringen van bindweefsel, verkrampingen en disbalans binnen het lichaam vastgesteld. De behandelaar zal werken aan het optimaliseren van de elasticiteit en ruimte binnen de schedelbeenderen en de overige delen van het van het cranio-sacrale systeem. Daartoe zal de behandelaar in het ritme meegaan en een lichte druk op het systeem uitoefenen. Op deze manier wordt het lichaam uitgenodigd zich te ontspannen en ruimte te scheppen.


Behandeling


Een cranio-sacrale behandeling komt het beste tot zijn recht indien de cliŽnt geen strak zittende kleding draagt. De therapeut zal vragen knellende kleding zo mogelijk af te doen of los te maken.

Door zachte aanraking onderzoekt uw therapeut spanningen in uw bindweefsel. Belangrijk is hierbij dat u een door uzelf zo ontspannen mogelijke houding aanneemt. Deze bevordert een goede waarneming van uw lichaam. Door de zachte behandeling van de gespannen gebieden en door uw eigen invoelend vermogen kunnen in de loop van de tijd snelle of geleidelijke veranderingen plaatsvinden. Misschien voelt u in bepaalde gebieden warmte of kou, spanning of ontspanning of komen er herinneringen boven, die gepaard gaan met het loskomen van emotionele gevoelens. Ook kan het zijn dat uw lichaam tijdens de behandeling spontaan bepaalde houdingen inneemt of bepaalde bewegingen uitvoert.

Sleutelwoorden zijn begrip, respect en aandacht van uw therapeut. Zij zal aanbieden om te praten over datgene wat u waarneemt of voelt. U bepaald altijd zelf of u erover wilt praten of niet.De therapeut heeft de rol als begeleider.

De tijdsduur van een behandeling is 1 uur. Om uw lichaam de tijd te geven om te reageren op de behandeling, zal de behandelfrequentie niet heel hoog zijn, deze wordt in overleg met de therapeut bepaald.


Klachten

Klachten waarbij de therapie zijn waarde heeft bewezen zijn onder anderen:

Hoofdpijnen
Dyslexie
Nek- en schouderklachten
Chronische vermoeidheid
Rugklachten
Slaapstoornissen
Aangezichtspijn
Oorsuizingen
Hyperactiviteit
Bekkeninstabiliteit
Autisme
Sinusklachten
Maag en darm problemen
Burnout
Epilepsie
Whiplash
Artrose

Voor persoonlijke toelichting of vragen klik hier

Home† KinesiologieBowenWeerbaarheidOrthomoleculaire voeding Privacy regels